Go back

Roaming

Ce modificări aduce Regulamentul European pentru serviciul roaming din 15 iunie?

 
Începând cu 15 iunie 2017, Regulamentul European pentru serviciul Roaming permite clienților cu acces la serviciul roaming să utilizeze beneficiile naţionale incluse în abonamente (minute naţionale, SMS-uri naţionale, trafic internet pe mobil) în roaming, în reţelele operatorilor din SEE (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), în limita Politicii de Utilizare Rezonabilă.

Serviciul de roaming în țările SEE este compatibil doar cu anumite abonamente, conform portofoliului comercial Vodafone.

Care sunt ţările din Spaţiul Economic European (SEE)?

 
Ţările SEE sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Gibraltar, Grecia, Guadelupa, Guyana Franceză, Insulele Reunion, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Am vreo restricţie în roaming? Ce înseamnă politică de utilizare rezonabilă?

 
Începând cu 15 iunie 2017, beneficiile naţionale incluse în abonamente (minute naţionale, SMS-uri naţionale, trafic internet pe mobil) sunt disponibile pentru utilizare în roaming în SEE (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), în limita Politicii de Utilizare Rezonabilă descrisă mai jos.
Serviciul de roaming în SEE este compatibil doar cu anumite oferte sau abonamente, conform portofoliului comercial Vodafone. În situaţia unei utilizări excesive, abuzive sau anormale a Serviciului de roaming în SEE, conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286, Vodafone are dreptul să aplice următoarele tarife (euro cu TVA): 0,038€ /minut apel efectuat către statele din SEE, 0,0129€ /minut apel primit, 0,0119€ /SMS, 0,00895€ /MB.
Beneficiile de internet pe mobil incluse în abonamentul naţional (inclusiv extraopțiuni, bonusuri sau alte beneficii) sunt limitate pentru consumul în Roaming în SEE în conformitate cu prevederile art. 4 din Regulamentul nr. 2016/2286.
Volumul de internet pe mobil disponibil în Roaming în SEE, exprimat în GB, se calculează utilizând următoarea formulă:


2x

Prețul total al abonamentului, cu TVA (incluzând orice extraopțiuni tarifate)

9,163

După depășirea limitei, Vodafone are dreptul să aplice tariful de 0,00895€ (cu TVA) /MB.

Ce înseamnă o utilizare excesivă, abuzivă sau anormală a Serviciului de roaming în SEE?

 
Conform Regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat şi completat de Regulamentul UE 2016/2286, pentru a determina dacă o utilizare este excesivă, abuzivă şi anormală vor fi analizaţi următorii indicatori obiectivi:

 • Indicatori privind prezenţa fizică (conectarea cartelei SIM) şi consumul (apelurile, SMS-urile sau traficul de internet), în mod cumulat şi pentru o perioadă de cel puţin 4 luni. Astfel, se înţelege că Serviciile sunt utilizate abuziv în Roaming dacă, pe o durată de 4 luni consecutive:
 • consumul de servicii în Roaming, pentru fiecare tip de serviciu în parte (apeluri, SMS-uri, trafic de internet), excede consumul la nivel naţional,
 • conectarea cartelei SIM se realizează predominant în Roaming, raportat la conectarea Cartelei la nivel naţional.
 • O perioada lungă de inactivitate a unei Cartele SIM, asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusive în roaming
 • Cumpărarea şi utilizarea succesivă în roaming a mai multor cartele SIM de către acelaşi client.

Aceşti indicatori reprezintă dovada unei utilizări excesive, abuzive şi anormale a serviciilor de Roaming.
În cazul în care există dovezi bazate pe indicatorii obiectivi menţionaţi mai sus, Vodafone avertizează Clientul cu privire la comportamentul detectat înainte de a aplica tarifele de mai sus. Din momentul avertizării, în absenţa unei modificări a comportamentului de consum într-un termen de două săptămâni, Vodafone poate aplica tarifele menţionate mai sus. Vodafone încetează să aplice aceste tarife de îndată ce comportamentul Clientului nu mai indică riscul unei utilizări abuzive sau anormale a serviciilor de roaming.

Dacă am un abonament cu acces exclusiv național şi vreau să plec în roaming ce posibilităţi am?

 
Abonamentele naţionale nu sunt eligibile pentru activarea serviciului de roaming, beneficiile incluse pot fi utilizate doar pe teritoriul României. Pentru a beneficia de acces la roaming recomandăm schimbarea abonamentului cu unul eligibil conform portofoliului existent Vodafone.

Cum pot contacta un consultant Vodafone când sunt în roaming?

 
Apelează numărul 0040 372022222, gratuit din roaming către România. Vei fi transferat direct la un operator Vodafone, după ce precizezi dacă ai un abonament sau eşti utilizator al Cartelei Vodafone.

Cum activez sau dezactivez serviciul de roaming?

 
Îţi poţi activa şi/sau reactiva opţiunea roaming, dacă abonamentul pe care îl deţii este eligibil de roaming, prin oricare dintre următoarele modalităţi:

 • accesează din contul tău MyVodafone secțiunile “Contul meu > Internaţional şi roaming" (dacă ești abonat) sau “Contul meu > Roaming" (dacă eşti utilizator Cartela Vodafone).
 • apelează *100# şi accesează secţiunea "Roaming şi internaţional" (dacă eşti abonat sau client Ce Vrei Tu) sau "Roaming" (dacă eşti utilizator Cartela Vodafone) pentru activare. Pentru dezactivare roaming apelează *100# și accesează secţiunea "Contul meu > Servicii active > Roaming" (dacă eşti abonat), "Roaming" (dacă eşti utilizator Cartela Vodafone) sau "Roaming şi internaţional" (dacă esti utilizator Ce Vrei Tu)
 • apelează *222 și alege secțiunea "Roaming şi Internaţional" (dacă ai abonament Ce Vrei Tu sau dacă eşti utilizator Cartela Vodafone) sau spune ghidului "vreau să-mi activez roaming-ul" / "vreau să-mi dezactivez roaming-ul" (dacă ești abonat).

Nu uita, pentru ca serviciul de roaming să fie funcţional atunci când eşti în străinătate, trebuie activat din timp.

Cum pot verifica serviciul Cost Control din roaming?

din aplicația My Vodafone

în contul My Vodafone

prin apel gratuit la *123#, direct de pe telefonul mobil.

Serviciul este disponibil atât clienților cu abonament, cât și posesorilor de Cartele Vodafone și este funcțional numai în următoarele țări: ALBANIA,BAHRAIN, BULGARIA, CEHIA, CROATIA, FRANŢA, GERMANIA, GRECIA, INSULELE MALDIVE, IRLANDA, ISRAEL, ITALIA, MAREA BRITANIE, MAURITIUS, OLANDA, POLONIA, PORTUGALIA, RUSIA, SINGAPORE, SUA, TADJIKISTAN, TAILANDA, TURCIA, UNGARIA.

Apelurile efectuate din străinătate către *123# (Cost Control) sunt gratuite.

În restul ţărilor poţi utiliza contul tău MyVodafone pentru Cost Control, cu mențiunea că acesta nu se actualizează zilnic.

Cum îmi pot achita factura din străinătate?

 
Poţi face acest lucru prin oricare dintre următoarele modalităţi:

 • din contul tău MyVodafone, secţiunea "Contul meu > Facturi, plăţi şi reîncărcări" (prin card bancar)
 • pe www.vodafone.ro/platafacturaonline, direct cu cardul de debit sau credit. Logarea în cont nu este necesară.
 • cu ajutorul serviciului Direct Debit, dacă l-ai activat înainte de a pleca din ţară şi dacă soldul contului acoperă valoarea facturii.
Sunt taxat dacă am serviciul de roaming activ cât timp mă aflu în ţară?

 
Nu. Totuşi, e bine de ştiut că, dacă te afli în apropierea graniţei şi te localizezi pe reţeaua ţării vecine şi ai roaming activat, se aplică tarifele de roaming. Că să eviţi situaţiile de acest gen, dezactivează serviciul şi activează-l doar în situaţiile în care călătoreşti în străinătate.

Sunt taxaţi interlocutorii din ţară când sunt apelaţi din străinătate?

 
Atunci când eşti în ţară şi eşti apelat de cineva din străinătate, nu eşti taxat cu nimic, indiferent de ţara din care provin apelurile.
Dacă suni pe cineva aflat în străinătate şi persoana respectivă are număr de România şi roaming-ul activat, apelurile  sau SMS-urile efectuate se vor scădea din minutele sau SMS-urile incluse în abonamentul tău.

Cum pot reîncărca o Cartelă din roaming, dacă sunt pe Cartelă sau pe abonament?

 
Dacă eşti utilizator al Cartelei Vodafone, te afli în roaming şi ai rămas fără credit, poţi reîncărca astfel:

 • prin aplicaţia MyVodafone, direct de pe telefonul tău mobil
 • de pe m.vodafone.ro, tot de pe telefonul tău mobil
 • pe www.vodafone.ro/reincarcare (prin card bancar)
 • din contul tău MyVodafone, secţiunea "Contul meu > Facturi, plăţi şi reîncărcări" (prin card bancar sau prin plata la următoarea factură)
 • apelezi *120# apoi accesezi serviciul "Solicită Credit", prin care poţi solicita credit de la o persoană aflată în ţară.
 • Dacă ai activ un abonament Vodafone în roaming, atunci poţi reîncărca o Cartelă Vodafone astfel:
 • online, din contul tău MyVodafone, secţiunea "Contul meu > Facturi, plăţi şi reîncărcări" (prin card bancar sau cu plată la următoarea factură)
 • pe www.vodafone.ro/reincarcare (prin card bancar)
 • apelezi *144# în oricare dintre următoarele ţări: Albania, Bahrain, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Insulele Maldive, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Mauritius, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia, Singapore, SUA, Tadjikistan, Thailanda, Turcia, Ungaria.
Mă aflu în roaming şi mi-am direcţionat apelurile către un alt număr de telefon. Cum sunt taxat dacă primesc un apel?

 
Vei fi tarifat la preţul unui apel în roaming, de pe numărul tău pe numărul pe care ai redirecţionat apelurile. În plus, dacă numărul către care ai redirecţionat apelurile se află în roaming, va fi tarifată acesta redirecţionare conform tarifelor de roaming aplicabile.

Cum selectez o reţea preferenţială atunci când sunt în roaming şi nu sunt conectat automat?

În mod obişnuit, telefonul selectează automat reţeaua cu cel mai puternic semnal. Verifică dacă telefonul este setat pe căutarea manuală a reţelei. Într-un asemenea caz ai la dispoziţie următoarele variante:

 • alegi manual o altă reţea din meniul telefonului, închizi şi reporneşti telefonul
 • modifici setarea de tip manual în cea de tip automat şi telefonul va selecta singur reţeaua, aceasta fiind varianta recomandată.

Dacă în continuare nu funcţionează, este posibil să nu poţi selecta reţeaua din cauza calităţii semnalului dependent de zona în care te afli.