Go back

Dicționar termeni tehnici

0 – E

2G - A doua generaţie de reţele celulare ce utilizează semnal radio în format digital.

2.5G - Varianta îmbunătăţită a reţelelor 2G ce permite transferuri de date la viteze superioare (GPRS).

3G - A treia generaţie de reţele pentru telefonia mobilă ce oferă viteză crescută pentru transferul de date şi permite operatorilor să asigure o mai mare diversitate de servicii (apeluri video, internet mobil etc).

3G Broadband - Varianta îmbunătăţită a reţelelor 3G ce utilizează protocolul de comunicare HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) pentru a asigura viteze mari de transfer de date - între 1.8 şi 14.4 Mpbs/ secundă.

Apel deviat - Posibilitatea de a redirecţiona apelurile primite către alte numere de telefon sau către căsuţa vocală în funcţie de anumite situaţii predefinite: când telefonul este închis, ocupat sau nu se află în aria de acoperire sau atunci când apelul este respins.

Apel în aşteptare - Serviciul care permite utilizatorilor de telefonie mobila să primească un al doilea apel în timp ce se află deja într-o convorbire telefonică.

Apel restricţionat - Posibilitatea de a împiedica iniţierea sau primirea unor apeluri telefonice.

Apel video - Comunicare între doi interlocutori ce utilizează telefoane mobile 3G care au încorporate camere video. Spre deosebire de apelurile de voce, cei doi interlocutori comunică şi video.

APN - Acronim pentru Access Point Name ce defineşte un set de setări care permit realizarea unei conexiuni.

Bluetooth - O tehnologie de comunicaţie fără fir care utilizează unde radio pe distanţe mici. Foarte multe echipamente precum telefoanele mobile sau computerele sunt dotate cu un astfel de port asigurând o metodă sigură şi rapidă de transfer a datelor.

DECT - O tehnologie de comunicaţie fără fir care utilizează unde radio pe distanţe mici. Foarte multe echipamente precum telefoanele mobile sau computerele sunt dotate cu un astfel de port asigurând o metodă sigură şi rapidă de transfer a datelor.

DTMF - Metodă de trimitere a unor tonuri pe mai multe frecvenţe prin intermediul unei reţele telefonice. Cu ajutorul acestor tonuri se pot accesa diferite servicii cum ar fi IVR-ul (x222).

Dual Band - Capacitatea unui terminal mobil de a se conecta şi folosi alternativ două benzi de telefonie mobilă (GSM1800, GSM1900).

Extraopţiune - Abonament adiţional celui existent care oferă beneficii în plus faţă de abonamentul de bază pentru o taxă fixă lunară.

F – L

FAQ - Acronim des întâlnit pentru construcţia englezească Frequently asked questions ce defineşte întrebările cel mai frecvent adresate despre produse sau servicii.

Firmware - Aplicaţie software inclusă într-un echipament ce răspunde de controlul operaţiilor acestuia.

GPS - Sistemul de poziţionare şi navigaţie care funcţionează cu ajutorul undelor radio transmise de un număr de sateliţi plasaţi pe orbita Pământului.

GPRS - Serviciul de date mobile ce asigură viteze între 56 şi 114 kbit/s.

GSM - Cel mai popular standard de telefonie mobilă ce foloseşte trei frecvenţe de bandă: 900MHz, 1800MHz and 1900MHz.

GSM900 - Reţea care operează în banda 900MHz.

GSM1800 - Reţea care operează în banda 1800 MHz.

GSM1900 - Reţea care operează în banda 1900MHz.

Handsfree - Dispozitiv cu fir sau prin unde radio ce se conectează la un telefon mobil şi permite utilizatorului de telefonie mobilă să iniţieze şi să primească apeluri fără a fi obligat să ţină telefonul în mană.

HSDPA - Acronim pentru High-Speed Downlink Packet Access, un protocol de comunicaţie mobilă ce permite reţelelor 3G să ofere viteze de download de 1.8, 3.6, 7.2 sau 14.4 Mbit/secundă.

HSPUA - Acronim pentru High-Speed Uplink Packet Access, o îmbunătăţire a reţelei 3G ce permite viteze de upload de până la 5.76 Mbit/secundă.

IMEI - Acronim pentru International Mobile Equipment Identity ce defineşte codul unic de identificare a unui telefon mobil. De obicei, acest cod se găseşte imprimat pe partea din spate a telefonului, după baterie. Cu ajutorul lui se poate solicita restricţionarea accesului în reţea pentru un telefon furat.

IVR - Acronim pentru Interactive Voice Response, un serviciu telefonic inteligent capabil să detecteze selecţiile făcute de utilizatorii săi prin intermediul tonurilor DTMF (prin utilizarea tastelor) şi să returneze informaţii preînregistrate.

Java - Platforma software instalată pe diferite modele de telefoane mobile ce permite rularea diferitelor aplicaţii compatibile cu limbajul de programare Java.

J2ME - Ediţia micro a platformei Java optimizată pentru echipamentele cu resurse reduse precum telefoanele mobile.

LAN - Reţea locală de calculatoare şi staţii de lucru utilizată pentru a îndeplini funcţii de comunicare şi transport a informaţiei, dar şi pentru a pune în comun diferite resurse precum imprimante, scannere sau alte echipamente.

Live! - Portal multimedia oferit de Vodafone prin care clienţii pot cumpăra conţinut pentru telefonul mobil: melodii, tonuri de apel, alerte sau acces la posturi TV.

M – R

MBPS - Unitate de măsură a vitezei de transfer de date, echivalentul a 1.000.000 bps (biţi pe secundă). A nu se confunda cu un Megaoctet sau Megabyte pe secundă, aceştia din urma fiind echivalenţii a 8 megabiţi pe secundă.

MMS - Acronim pentru "Serviciul de mesaje multimedia" ce permite trimiterea de mesaje cu conţinut multimedia precum poze, fişiere audio şi text.

Modem - Dispozitiv conectat la laptop sau desktop cu ajutorul căruia utilizatorii pot accesa internetul.

MSISDN - Număr unic de identificare a unui abonament într-o reţea GSM.

OTA - Trimiterea de setări sau update-uri de către operatorul de telefonie mobilă către telefoanele mobile din reţea.

PCMCIA - Interfaţă pentru laptop-uri ce asigură instalarea unor periferice precum modemurile PCMCIA.

PCIExpress - Interfaţă pentru laptop-uri ce asigură instalarea unor periferice precum modemurile PCIExpress.

POP3 - Protocol utilizat pentru recepţionarea poştei electronice.

Port infraroşu - Port de transfer de date cunoscut şi sub denumirea generică irDa utilizat ca standard de comunicaţie fără fir între calculator şi telefoane mobile.

PUK - Cod de deblocare care se foloseşte atunci când codul PIN a fost tastat de trei ori greşit şi cartela SIM a fost blocată.

PUSH Email - Tehnologie prin care mesajele primite în contul de e-mail sunt trimise automat către telefoanele mobile ale clienţilor care utilizează servicii bazate pe această tehnologie ( Blackberry sau Windows Mobile Email).

Roaming - Serviciu disponibil clienţilor de telefonie mobilă ce asigură accesul în alte reţele pe timpul călătoriilor în afară zonei de acoperire a reţelei mamă

S – T

SAR - Factor specific de absorbţie ce indică cantitatea de energie a undelor radio emise de un radio transmiţător şi la care este expus corpul uman. Limita maximă admisă SAR este de 2.0 watt/kg.

SIM - Factor specific de absorbţie ce indică cantitatea de energie a undelor radio emise de un radio transmiţător şi la care este expus corpul uman. Limita maximă admisă SAR este de 2.0 watt/kg.

SMS - Factor specific de absorbţie ce indică cantitatea de energie a undelor radio emise de un radio transmiţător şi la care este expus corpul uman. Limita maximă admisă SAR este de 2.0 watt/kg.

SMTP - Acronim pentru Simple Mail Transfer Protocol - Protocol Simplu de Trimitere a Mesajelor Electronice, unul dintre protocoalele standard de trimitere a e-mail-urilor prin intermediul Internetului.

Stand-by time - Volumul de timp pentru care o baterie de telefon încărcată complet poate susține funcționarea telefonului, fără a iniţia sau a primi vreun apel.

Tastatura QWERTY - O versiune în miniatură a tastaturii PC adaptată telefoanelor mobile, care alocă o tastă pentru fiecare literă.

Timp de convorbire - Volumul de timp pentru care o baterie de telefon încărcată complet poate să susţină o convorbire continuă.

Tri band - Telefoane mobile care pot să funcţioneze pe trei frecvenţe GSM diferite (GSM900, GSM1800 şi GSM1900).

T9 - Tehnologie de predicţie a textului introdus prin intermediul tastaturii telefonului mobil. Scopul acestei tehnologii este să ofere utilizatorilor de telefoane mobile posibilitatea de a scrie mult mai rapid orice text prin intermediul tastaturilor simplificate, specifice telefoanelor mobile

U – Z

UMTS - Tehnologie de predicţie a textului introdus prin intermediul tastaturii telefonului mobil. Scopul acestei tehnologii este să ofere utilizatorilor de telefoane mobile posibilitatea de a scrie mult mai rapid orice text prin intermediul tastaturilor simplificate, specifice telefoanelor mobile.

USB (Port) - Conector utilizat pentru transmiterea de date între calculator şi alte echipamente (modemuri, telefoane mobile).

VPN - Acronim pentru Virtual Private Network, metodă de a conduce reţele private sau de date folosind părţi ale reţelelor publice pentru o securitate mai mare, capacitate de transfer şi tarifare.

Vodafone Vox - Acronim pentru Virtual Private Network, metodă de a conduce reţele private sau de date folosind părţi ale reţelelor publice pentru o securitate mai mare, capacitate de transfer şi tarifare.

Voice recognition - Activarea anumitor funcţii ale telefonului care să poată fi controlate prin comanda vocală.

WAN - Reţea de calculatoare ce se întinde pe un spaţiu larg în contrast cu o reţea locală (LAN) care se referă la o zonă restrânsă.

WAP - Acronim pentru Wireless Application Protocol, protocol standard pentru aplicaţiile care utilizează comunicaţia wireless, folosit pentru a oferi acces la internet telefoanelor mobile.

Wi-Fi - Termen ce defineşte o populară tehnologie fără fir folosită intens în prezent ce utilizează standardul IEEE 802.11.

WML - Acronim pentru Wireless Markup Language, un limbaj de programare bazat pe XML, creat pentru a fi posibilă prezentarea/utilizarea unui conţinut de text şi a unor interfeţe specifice device-urilor mobile. Iniţial a fost creat pentru device-uri mobile cu banda îngustă, iar în timp a evoluat pentru a face parte din WAP 2.0.

Wireless - Orice metodă de comunicaţie care nu utilizează fire.

WLAN - Reţea locală fără fir.

WWN - Acronim pentru World Wide Number, facilitează accesul global la serviciile companiilor multinaţionale, conectând utilizatorul cu reprezentanţele locale ale acestora prin simpla tastare, de pe telefonul mobil, a numelui lor, în locul numărului.