Înapoi

U – Z


UMTS - Tehnologie de predicţie a textului introdus prin intermediul tastaturii telefonului mobil. Scopul acestei tehnologii este să ofere utilizatorilor de telefoane mobile posibilitatea de a scrie mult mai rapid orice text prin intermediul tastaturilor simplificate, specifice telefoanelor mobile.

USB (Port) - Conector utilizat pentru transmiterea de date între calculator şi alte echipamente (modemuri, telefoane mobile).

VPN - Acronim pentru Virtual Private Network, metodă de a conduce reţele private sau de date folosind părţi ale reţelelor publice pentru o securitate mai mare, capacitate de transfer şi tarifare.

Vodafone Vox - Acronim pentru Virtual Private Network, metodă de a conduce reţele private sau de date folosind părţi ale reţelelor publice pentru o securitate mai mare, capacitate de transfer şi tarifare.

Voice recognition - Activarea anumitor funcţii ale telefonului care să poată fi controlate prin comanda vocală.

WAN - Reţea de calculatoare ce se întinde pe un spaţiu larg în contrast cu o reţea locală (LAN) care se referă la o zonă restrânsă.

WAP - Acronim pentru Wireless Application Protocol, protocol standard pentru aplicaţiile care utilizează comunicaţia wireless, folosit pentru a oferi acces la internet telefoanelor mobile.

Wi-Fi - Termen ce defineşte o populară tehnologie fără fir folosită intens în prezent ce utilizează standardul IEEE 802.11.

WML - Acronim pentru Wireless Markup Language, un limbaj de programare bazat pe XML, creat pentru a fi posibilă prezentarea/utilizarea unui conţinut de text şi a unor interfeţe specifice device-urilor mobile. Iniţial a fost creat pentru device-uri mobile cu banda îngustă, iar în timp a evoluat pentru a face parte din WAP 2.0.

Wireless - Orice metodă de comunicaţie care nu utilizează fire.

WLAN - Reţea locală fără fir.

WWN - Acronim pentru World Wide Number, facilitează accesul global la serviciile companiilor multinaţionale, conectând utilizatorul cu reprezentanţele locale ale acestora prin simpla tastare, de pe telefonul mobil, a numelui lor, în locul numărului.