Go back

M – R


MBPS - Unitate de măsură a vitezei de transfer de date, echivalentul a 1.000.000 bps (biţi pe secundă). A nu se confunda cu un Megaoctet sau Megabyte pe secundă, aceştia din urma fiind echivalenţii a 8 megabiţi pe secundă.

MMS - Acronim pentru "Serviciul de mesaje multimedia" ce permite trimiterea de mesaje cu conţinut multimedia precum poze, fişiere audio şi text.

Modem - Dispozitiv conectat la laptop sau desktop cu ajutorul căruia utilizatorii pot accesa internetul.

MSISDN - Număr unic de identificare a unui abonament într-o reţea GSM.

OTA - Trimiterea de setări sau update-uri de către operatorul de telefonie mobilă către telefoanele mobile din reţea.

PCMCIA - Interfaţă pentru laptop-uri ce asigură instalarea unor periferice precum modemurile PCMCIA.

PCIExpress - Interfaţă pentru laptop-uri ce asigură instalarea unor periferice precum modemurile PCIExpress.

POP3 - Protocol utilizat pentru recepţionarea poştei electronice.

Port infraroşu - Port de transfer de date cunoscut şi sub denumirea generică irDa utilizat ca standard de comunicaţie fără fir între calculator şi telefoane mobile.

PUK - Cod de deblocare care se foloseşte atunci când codul PIN a fost tastat de trei ori greşit şi cartela SIM a fost blocată.

PUSH Email - Tehnologie prin care mesajele primite în contul de e-mail sunt trimise automat către telefoanele mobile ale clienţilor care utilizează servicii bazate pe această tehnologie ( Blackberry sau Windows Mobile Email).

Roaming - Serviciu disponibil clienţilor de telefonie mobilă ce asigură accesul în alte reţele pe timpul călătoriilor în afară zonei de acoperire a reţelei mamă