Înapoi

F – L


FAQ - Acronim des întâlnit pentru construcţia englezească Frequently asked questions ce defineşte întrebările cel mai frecvent adresate despre produse sau servicii.

Firmware - Aplicaţie software inclusă într-un echipament ce răspunde de controlul operaţiilor acestuia.

GPS - Sistemul de poziţionare şi navigaţie care funcţionează cu ajutorul undelor radio transmise de un număr de sateliţi plasaţi pe orbita Pământului.

GPRS - Serviciul de date mobile ce asigură viteze între 56 şi 114 kbit/s.

GSM - Cel mai popular standard de telefonie mobilă ce foloseşte trei frecvenţe de bandă: 900MHz, 1800MHz and 1900MHz.

GSM900 - Reţea care operează în banda 900MHz.

GSM1800 - Reţea care operează în banda 1800 MHz.

GSM1900 - Reţea care operează în banda 1900MHz.

Handsfree - Dispozitiv cu fir sau prin unde radio ce se conectează la un telefon mobil şi permite utilizatorului de telefonie mobilă să iniţieze şi să primească apeluri fără a fi obligat să ţină telefonul în mană.

HSDPA - Acronim pentru High-Speed Downlink Packet Access, un protocol de comunicaţie mobilă ce permite reţelelor 3G să ofere viteze de download de 1.8, 3.6, 7.2 sau 14.4 Mbit/secundă.

HSPUA - Acronim pentru High-Speed Uplink Packet Access, o îmbunătăţire a reţelei 3G ce permite viteze de upload de până la 5.76 Mbit/secundă.

IMEI - Acronim pentru International Mobile Equipment Identity ce defineşte codul unic de identificare a unui telefon mobil. De obicei, acest cod se găseşte imprimat pe partea din spate a telefonului, după baterie. Cu ajutorul lui se poate solicita restricţionarea accesului în reţea pentru un telefon furat.

IVR - Acronim pentru Interactive Voice Response, un serviciu telefonic inteligent capabil să detecteze selecţiile făcute de utilizatorii săi prin intermediul tonurilor DTMF (prin utilizarea tastelor) şi să returneze informaţii preînregistrate.

Java - Platforma software instalată pe diferite modele de telefoane mobile ce permite rularea diferitelor aplicaţii compatibile cu limbajul de programare Java.

J2ME - Ediţia micro a platformei Java optimizată pentru echipamentele cu resurse reduse precum telefoanele mobile.

LAN - Reţea locală de calculatoare şi staţii de lucru utilizată pentru a îndeplini funcţii de comunicare şi transport a informaţiei, dar şi pentru a pune în comun diferite resurse precum imprimante, scannere sau alte echipamente.

Live! - Portal multimedia oferit de Vodafone prin care clienţii pot cumpăra conţinut pentru telefonul mobil: melodii, tonuri de apel, alerte sau acces la posturi TV.